Rawatan Tanam Rambut Di Malaysia – Cara, Kos, Tempat & Langkah Penjagaan

Rawatan Tanam Rambut Di Malaysia – Cara, Kos, Tempat & Langkah Penjagaan

PERSIAPAN KAWASAN PENDERMA (belakang kepala)

Anda ada masalah keguguran rambut?
Rambut sudah banyak gugur sampai hampir botak?
Pernah berfikir tentang tanam rambut tapi takut?

Rawatan tanam rambut atau “hair transplant” adalah solusi terakhir untuk mereka yang menghadapi masalah rambut gugur yang kronik.  Hasilnya nampak natural, tumbuh lebat dan lebih cepat berbanding alternatif yang lain. 

Rawatan tanam rambut bermakna anda mengambil rambut sendiri daripada kawasan yang rambut lebat (biasanya di belakang kepala) ke kawasan yang kurang rambut. Kadar keberjayaan (success rate) penanaman rambut adalah lebih tinggi dari cara lain, menjadikannya popular. 

Beberapa selebriti tanah air seperti Riz Aman, PU Riz, Joey Rahman, Along Cham, dan Aliff Aziz adalah contoh artis popular yang telah menjalani rawatan tanam rambut ini. 

Rawatan Tanam Rambut Di Malaysia


SIAPA CALON YANG SESUAI UNTUK RAWATAN TANAM RAMBUT?

SIAPA CALON YANG SESUAI UNTUK RAWATAN TANAM RAMBUT?

Rawatan tanam rambut boleh dilakukan untuk mereka yang tidak mempunyai masalah kesihatan yang berisiko tinggi seperti diabetes, HIV, dan masalah jantung. Biasanya, orang yang inginkan rawatan tanam rambut menghadapi masalah keguguran rambut yang teruk seperti: 

  • Alopecia areata (rambut gugur secara berkelompok)
  • Kebotakan corak lelaki (bercorak M, U atau O)
  • Kebotakan corak perempuan (garis rambut atau garisan pembahagi) 
  • Rambut nipis secara semulajadi 
  • Garis rambut yang tinggi (dahi luas)
  • Parut atau luka kebakaran di kepala
  • Kening nipis atau inginkan kening lebih tebal 
  • Janggut atau misai yang nipis dan mahukan lebih tebal

BAGAIMANA RAWATAN TANAM RAMBUT DILAKUKAN? 

CARA RAWATAN TANAM RAMBUT

Rawatan tanam rambut terbahagi kepada 6 bahagian:

KONSULTASI KONSULTASI

KONSULTASI 

Rawatan tanam rambut bermula dengan sesi konsultasi dengan doktor kami yang berkelayakan. Jika anda disahkan sihat dan sesuai untuk proses tanam rambut, anda akan diminta untuk mengosongkan jadual kerana proses seterusnya mengambil masa sehingga 6 jam. 

REKA BENTUK REKA BENTUK

REKA BENTUK 

Semasa proses ini, doktor akan meminta anda untuk menyatakan rekabentuk rambut/misai/kening/janggut yang anda inginkan. Fasa ini adalah penting kerana ini akan menjadi bentuk rambut anda selepas prosedur. Doktor akan membuat tanda (marking) untuk memastikan penanaman rambut adalah seperti yang anda inginkan. 

PERSIAPAN KAWASAN PENDERMA (belakang kepala) PERSIAPAN KAWASAN PENDERMA (belakang kepala)

PERSIAPAN KAWASAN PENDERMA (belakang kepala)

Kawasan penderma adalah daripada kawasan yang mempunyai banyak rambut yang sihat. Selalunya, calon akan memilih kawasan di belakang kepala kerana jumlah rambut lebih banyak dan lebih senang untuk diuruskan (mencuci luka, rawatan dll). Sebelum proses ini bermula, kami akan mencukur kawasan ini sehingga hanya 1mm rambut anda kelihatan. Semasa proses ini, kepala anda akan disuntik dengan ubat bius supaya anda tidak akan merasa apa-apa sepanjang prosedur berlangsung. 

Doktor juga akan mengeluarkan 2 tiub darah anda untuk diproses kepada ‘platelet-rich plasma’ yang boleh meningkatkan kadar kelangsungan hidup akar rambut. Langkah ini adalah penting dalam proses seterusnya. 

PENGELUARAN AKAR RAMBUT PENGELUARAN AKAR RAMBUT

PENGELUARAN AKAR RAMBUT 

Kemudian, sebuah alat istimewa akan digunakan untuk mengekstrak keluar akar rambut, satu demi satu. Jika rambut yang ingin ditanam ialah 1000, maka doktor akan mengeluarkan 1000 helai rambut dari kawasan belakang kepala ini. Semua ini akan dilakukan dengan teliti supaya tiada perkara yang diinginkan berlaku. 

Setelah akar rambut dikeluarkan, ianya akan diletakkan  dalam ‘platelet-rich plasma’ yang dikeluarkan sebentar tadi. Dalam fasa ini, akar rambut boleh hidup 5-6 jam. 

PERSIAPAN KAWASAN PENERIMA PERSIAPAN KAWASAN PENERIMA

PERSIAPAN KAWASAN PENERIMA 

Seterusnya, kawasan penerima akan disuntik dengan ubat bius untuk mengurangkan rasa tidak selesa. Doktor akan mencucuk kawasan ini untuk membuat lubang yang akan diletakkan akar rambut. 

PENANAMAN RAMBUT PENANAMAN RAMBUT

PENANAMAN RAMBUT 

Akhir sekali, akar rambut yang dikeluarkan tadi akan ditanam 1-1 ke dalam lubang yang telah disediakan. Proses ini akan mengambil masa 3-4 jam bergantung kepada jumlah rambut yang ingin ditanam.

Jangan risau, proses tanam rambut tidak menyakitkan. Malah, doktor akan selalu bertanya anda jika ada rasa sakit. Jika ada, doktor akan menambah lagi ubat bius supaya anda dapat menjalani prosedur dengan selesa. 


KOS RAWATAN TANAM RAMBUT 

KOS RAWATAN TANAM RAMBUT

Dalam pasaran semasa, kos rawatan tanam rambut adalah dari RM8 – RM18 sehelai rambut. Di Premier Clinic, harga yang kami tentukan adalah RM8/sehelai untuk membantu lebih ramai orang menyelesaikan masalah rambut gugur. 

Walaupun kami menawarkan harga yang murah, namun kualiti perkhidmatan kami tetap berkualiti.  

Malah, kami adalah penerima anugerah TOP HAIR TRANSPLANT PROVIDER ASIA PACIFIC pada tahun 2019, mengalahkan klinik-klinik lain di Singapura, Australia, Thailand dan Indonesia. Kami juga menerima anugerah antarabangsa dari HARPER’S BAZAAR MEDICAL AESTHETIC AWARD 2019 untuk ‘BEST HAIR LOSS TREATMENT 2019’

KOS RAWATAN TANAM RAMBUT KOS RAWATAN TANAM RAMBUT


LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN / PENJAGAAN SEBELUM MELAKUKAN RAWATAN TANAM RAMBUT 

Sebelum anda menjalani proses tanam rambut, ada beberapa perkara yang perlu diambil kira. 

Rawatan tanam rambut memerlukan 2 minggu untuk pulih

Kawasan penderma memerlukan sekurang-kurangnya 2 minggu untuk pulih sepenuhnya. Dalam tempoh masa ini, anda dinasihatkan untuk menjaga kulit kepala dengan baik, dan elakkan dari aktiviti yang mendedahkan kulit kepala dengan jangkitan kuman. Aktiviti seperti berenang dan sukan yang berat sehingga menyebabkan peluh haruslah dielakkan. 

Untuk mengurangkan risiko jangkitan, kami akan membekalkan anda dengan krim anti-kuman. 

Rawatan tanam rambut memerlukan 2 minggu untuk pulih Rawatan tanam rambut memerlukan 2 minggu untuk pulih

Rambut yang ditanam akan gugur 

Dalam 3 minggu pertama selepas rawatan, sebahagian rambut akan gugur sementara. Tapi jangan risau, hanya bahagian atas rambut yang gugur, meninggalkan akar rambut di dalam liang roma. Akar rambut ini akan menggalakkan penumbuhan anak rambut yang lain. Hal ini adalah sangat normal. 

Dapatkan rawatan daripada klinik yang berdaftar dan doktor yang berpengalaman

Masakini, banyak pusat kecantikan menawarkan rawatan tanam rambut pada harga yang sangat murah. Namun, anda dinasihatkan supaya mendapatkan rawatan dari doktor profesional untuk rawatan ini supaya dapat mengelakkan hal-hal yang tidak diingini berlaku. 

Antara risiko jika rawatan dilakukan oleh pengamal kesihatan yang tidak bertauliah ialah ubat bius akan teralih ke kawasan lain, menyebabkan muka anda bengkak dan lumpuh, pembuluh darah pecah, dan darah beku. 


HUKUM RAWATAN TANAM RAMBUT DALAM ISLAM 

Majlis Fatwa Islam pada tahun 2011 telah menjelaskan perihal Hukum Rawatan Tanam Rambut dimana ianya adalah HARUS selagi menggunakan rambut sendiri dan tidak melibatkan barang-barang yang terlarang. 

Jadi, umat Islam boleh melakukan rawatan tanam rambut ini tanpa ragu-ragu. 

Rujukan: https://muftiwp.gov.my/artikel/irsyad-fatwa/irsyad-fatwa-umum/1434-irsyad-al-fatwa-ke-150-hukum-menjual-menderma-dan-menanam-rambut


TEMPAT UNTUK RAWATAN TANAM RAMBUT 

TEMPAT UNTUK RAWATAN TANAM RAMBUT  TEMPAT UNTUK RAWATAN TANAM RAMBUT

Premier Clinic menawarkan rawatan tanam rambut dengan tempat yang selesa, dan harga yang amat berpatutan. Doktor dan ahli kumpulan Tanam Rambut kami adalah terlatih dan bersedia untuk membantu anda mendapatkan rambut yang anda inginkan. 

Jika anda berminat atau ada apa-apa persoalan mengenai rawatan ini, sila hubungi kami di nombor yang tertera di bawah. Kami sedia untuk menjawab persoalan anda dari pukul 8 pagi hingga 12 tengah malam. 

Whatsapp: https://wa.me/60106621332
Telefon : +6010-662-1332
Email: contactus@premier-clinic.com


APA KATA PELANGGAN KAMI

APA KATA PELANGGAN KAMI

“Saya mengalami masalah rambut gugur ni dari umur 20-an lagi. Bila masuk umur 30, saya dah botak di tengah. Puas dah saya cari rawatan lain, tapi semuanya tak berguna. Alhamdulillah, lepas buat rawatan tanam rambut ni, rambut saya dah makin lebat macam asal. Dah nampak lebih handsome!”
Amin M, 32

APA KATA PELANGGAN KAMI

“Sebelum ni saya rasa kurang keyakinan diri bila orang kata rambut saya gugur, muka saya dah macam orang tua. Memang bila tengok dalam cermin pun saya nampak tua dari umur asal. Akhirnya saya kumpul duit dan pergi ke Premier Clinic. 1 treatment je, sekarang saya nampak lebih muda. Haha…. Siapa yang nak try tu boleh lah. Recommend sangat.”
Big E, 26

APA KATA PELANGGAN KAMI

“Saya start gugur rambut ni bila berlakon banyak telemovie. Semua kena pakai macam-macam produk rambut. Akhirnya rambut saya jadi semakin kurang. Bila Premier Clinic kata ada solution, saya pergi lah try. Alhamdulillah, memang menjadi. Staff oun friendly, doktor Foo pun professional. Yang paling penting, result sangat ok! ”
Adrian, 37


Rujukan:

  1. https://premier-clinic.com/our-services/fue-hair-transplant-bf/
  2. https://premier-clinic.com/skin-and-body-problems/hair-loss-in-men-women-causes-symptoms/
  3. https://www.healthline.com/health/does-hair-transplant-work
  4. https://www.globalhealthhair.com/advantages-hair-transplant-fue-technique/
  5. https://www.medaway.co.uk/fue-hair-transplant/
  6. https://www.bosley.com/hair-transplant/follicular-unit-extraction/
  7. https://www.hairtransplants-hdc.com/blog/item/avoiding-scarring-and-depletion-of-the-donor-in-large-fue-sessions
  8. https://www.kordhairclinics.gr/en/hair-transplantation/donor-area-recipient-area/
  9. https://drserkanaygin.com/frequently-asked-questions-fue-hair-transplant
  10. https://wimpoleclinic.com/blog/faqs-about-follicular-unit-extraction-fue-hair-transplants/
  11. https://bhrclinic.com/fue-donor-management-harvesting-protocol/
  12. https://theidleman.com/blogs/life/do-hair-transplants-really-work-10-facts-you-need-to-know
  13. https://www.hshairclinic.co.uk/hair-loss-treatment/fue-hair-transplant/
  14. https://solveclinics.com/what-is-the-recovery-like-after-a-fue-hair-transplant/
  15. https://www.healthline.com/health/alopecia-areata#types

59 Responses

  1. Rafiq says:

    Hi, I’m rafiq. I want to know how much it will cost in total for hair transplants?

    • adminx01 says:

      Hi Rafiq, the cost for a hair transplant is RM8/hair. For more details you may contact our customer services at +6010-662-1332. Thank you

  2. erotik says:

    I am really thankful to the owner of this web site who has shared this fantastic article at at this time. Benedikta Wallace Blane

  3. sikis izle says:

    I always emailed this blog post page to all my associates, as if like to read it after that my links will too. Hollie Skell Grew

  4. sikis izle says:

    I like this web site very much so much superb info . Estrellita Jan Arnulfo

  5. XMCPL says:

    Brilliant post this match. I was checking constantly this vortal and Im ecciting! Extremely useful info specifically the last post 🙂 I was looking for this particular info for a long time. Thank you and good luck…

  6. film says:

    I like the valuable information you provide to your articles. I will bookmark your weblog and take a look at again here regularly. Lucretia Mortie Olnay

  7. film says:

    I have recently started a website, the info you offer on this site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. Kirbee Emmy Ilka

  8. film says:

    You are my aspiration , I have few blogs and occasionally run out from to brand. Devonna Eugene Ceil

  9. film says:

    The facts mentioned in the article are some of the most effective readily available. Lia Mathe Dennett

  10. film says:

    In order to become a good soccer player, you need to learn how to dribble. Hildy Quintin Huebner

  11. film says:

    I enjoyed reading this. Great read. Your article has proven useful to me. Nice read. Dre Sanford Marguerie

  12. film says:

    I think that what you composed made a great deal of sense. Emelda Gavan Bendick

  13. film says:

    Hello friends, good paragraph and nice arguments commented at this place, I am actually enjoying by these. Shelia Ari Hedwig

  14. film says:

    Hi there, of course this paragraph is really fastidious and I have learned lot of things from it on the topic of blogging. thanks. Robin Horatius O’Reilly

  15. film says:

    I am glad that I observed this web site, precisely the right info that I was looking for! . Fiorenze Jaime Astrea

  16. erotik izle says:

    I loved your article post. Thanks Again. Really Cool. Alexandra Toiboid Juan

  17. sikis izle says:

    Some truly nice and utilitarian information on this website, also I believe the design and style has got good features. Malanie Hervey Kuster

  18. erotik says:

    Thanks! I work hard to keep itup to date and looking professional. Eloise Devland Daley

  19. Mohd Kamarul Izuan bin Ramli says:

    ya saya ingin tanam rambut

    • adminx01 says:

      Hi Kamarul, for more details you may contact our customer service at +6010-662-1332. They will explain further about the procedure, cost, and also what to expect after the transplant. Thank you.

  20. ucretsiz says:

    Fastidious answer back in return of this issue with solid arguments and describing all about that. Wenonah Beck Giess

  21. filmi izle says:

    Thanks to my father who stated to me regarding this blog, this web site is genuinely remarkable. Marcille Yanaton Cuda

  22. film izle says:

    Article writing is also a excitement, if you know afterward you can write or else it is complicated to write. Livvy Hal Urbannai

  23. hd film izle says:

    I value the article. Really thank you! Keep writing. Uta Teddie Victory

  24. film izle says:

    Wow, this article is pleasant, my sister is analyzing these things, thus I am going to convey her. Wanda Eugenio Eshelman

  25. recep ivedik says:

    Hi there Dear, are you actually visiting this website on a regular basis, if so afterward you will without doubt obtain nice experience. Pierette Frankie Fiorenze

  26. watch says:

    Really appreciate you sharing this post. Really thank you! Cool. Daffie Gaelan Serrell

  27. altyazili says:

    The very crux of your writing while sounding agreeable in the beginning, did not work very well with me personally after some time. Someplace throughout the paragraphs you actually managed to make me a believer but only for a very short while. I however have got a problem with your leaps in logic and you might do well to fill in all those breaks. In the event you actually can accomplish that, I could definitely end up being amazed. Rory Man Flan

  28. altyazili says:

    But wanna state that this is handy , Thanks for taking your time to write this. Cristine Marvin Ginsberg

  29. dublaj says:

    In a professional context it often happens that private or corporate clients corder a publication to be made and presented with the actual content still not being ready. Think of a news blog that’s filled with content hourly on the day of going live. Nicolea Hersh Clemente

  30. dizi izle says:

    Thanks a lot for the blog. Much thanks again. Keep writing. Erin Barri Christabelle

  31. yabanci says:

    Keep up the wonderful piece of work, I read few blog posts on this web site and I conceive that your web site is very interesting and has got bands of fantastic info . Carroll Selig Siward

  32. escort bayan says:

    I just could not leave your site before suggesting that I really enjoyed the standard information a person provide to your visitors? Is gonna be back regularly in order to inspect new posts. Morgan Gallagher Atalee

  33. escort bayan says:

    Thanks for finally writing about > blog_title < Loved it!| Lynett Skylar Kilby

  34. I just wanted to post a word to be able to appreciate you for these pleasant hints you are sharing at this website. My rather long internet search has at the end been honored with sensible facts and techniques to talk about with my neighbours. I would repeat that most of us website visitors are rather endowed to live in a superb community with so many brilliant people with beneficial plans. I feel pretty happy to have used your webpages and look forward to really more exciting times reading here. Thanks a lot again for all the details. Myra Nathanael Toback

  35. muhammad hasrul bin zulkipli says:

    kalau nak tanam janggut macam mana ya?boleh?sebab saya dikenali dengan baby face.sebab misai yang halus dan janggut hanya beberapa helai

    • adminx01 says:

      Hi, Terima kasih kerana menghubungi kami. Untuk rawatan tanam janggut tiada masalah sekiranya encik hanya mempunyai beberapa helai misai dan janggut yg halus. Kebiasaanya ‘donor area” atau kita panggil bahagian derma kita akan ambil di bahagian belakang rambut encik. Sekiranya encik memerlukan maklumat lanjut, encik boleh menghubungi pegawai khidmat pelanggan kami untuk maklumat yang lebih mendalam.

  36. delta 8 THC says:

    Very good article post.Really looking forward to read more. Want more.

  37. Theresa says:

    Hello my family member! I want to say that this article is amazing, nice written and
    include approximately all important infos.
    I would like to peer extra posts like this .

  38. Floyd says:

    Hi there i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this article i thought i could also make comment
    due to this brilliant paragraph.

  39. Rosalind says:

    Marvelous, what a blog it is! This blog provides useful
    facts to us, keep it up.

  40. Twyla says:

    What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively
    useful and it has helped me out loads. I hope to give a contribution & help different customers like its
    helped me. Good job.

  41. Sybil says:

    My partner and I stumbled over here coming from a different web page and thought I should check things out.
    I like what I see so now i am following you.
    Look forward to finding out about your web page again.

  42. Wendi says:

    What’s up Dear, are you genuinely visiting this site on a regular basis,
    if so then you will without doubt get nice know-how.

  43. Hurrah! In the end I got a blog from where I be able to
    truly get useful data regarding my study and knowledge.

  44. magnificent points altogether, you simply won a brand new reader.
    What could you suggest about your publish that you simply
    made some days ago? Any certain?

  45. Greetings! I’ve been reading your web site
    for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from
    New Caney Texas! Just wanted to tell you keep up the fantastic job!

  46. I must say, as significantly as I enjoyed reading what you had to say, I couldnt help but lose interest after a while. Its as if you had a excellent grasp on the topic matter, but you forgot to include your readers. Perhaps you should think about this from additional than 1 angle. Or maybe you shouldnt generalise so substantially. Its better if you think about what others may have to say instead of just heading for a gut reaction to the topic. Think about adjusting your own thought process and giving others who may read this the benefit of the doubt.

  47. I together with my buddies were checking out the nice hints found on the blog and quickly developed a horrible feeling I never thanked the site owner for those tips. My young boys became consequently happy to read all of them and have in effect unquestionably been using these things. I appreciate you for truly being indeed helpful and for pick out this sort of important subject areas millions of individuals are really eager to understand about. Our own honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.

  48. Howdy! I’m at work browsing your blog from my new iphone!
    Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all
    your posts! Keep up the outstanding work!

  49. Just wanna input that you have a very decent web site. I like the style and design it really stands out. Look us Website

  50. Resources such as the one you mentioned right here will be incredibly useful to myself! I will publish a hyperlink to this web page on my individual blog. Im certain my site website visitors will come across that fairly beneficial.

  51. Terrific work! This is the type of info that should be shared around the net. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site . Thanks =)

  52. Religie says:

    Thank you for another wonderful write-up. Where else could anyone get that type of info in these a ideal way of writing? I have a presentation next week, and Im to the look for this kind of data.Have you considered promoting your blog? add it to SEO Directory right now 🙂

  53. I simply want to mention I am very new to blogging and site-building and really liked this web blog. Very likely I’m likely to bookmark your blog . You actually come with good writings. Appreciate it for sharing with us your blog site.

  54. Typy Metali says:

    Ive been meaning to read this and just never acquired a chance. Its an issue that Im extremely interested in, I just started reading and Im glad I did. Youre a wonderful blogger, 1 of the very best that Ive seen. This weblog undoubtedly has some information on subject that I just wasnt aware of. Thanks for bringing this things to light. Have you considered promoting your blog? add it to SEO Directory right now 🙂 http://www.links.m106.com

  55. Ive been meaning to read this and just never acquired a chance. Its an issue that Im extremely interested in, I just started reading and Im glad I did. Youre a excellent blogger, 1 of the finest that Ive seen. This weblog undoubtedly has some information and facts on topic that I just wasnt aware of. Thanks for bringing this stuff to light.

  56. There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made certain nice points in features also.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *