Rawatan Tanam Rambut Di Malaysia – Cara, Kos, Tempat & Langkah Penjagaan

Rawatan Tanam Rambut Di Malaysia – Cara, Kos, Tempat & Langkah Penjagaan

PERSIAPAN KAWASAN PENDERMA (belakang kepala)

Anda ada masalah keguguran rambut?
Rambut sudah banyak gugur sampai hampir botak?
Pernah berfikir tentang tanam rambut tapi takut?

Rawatan tanam rambut atau “hair transplant” adalah solusi terakhir untuk mereka yang menghadapi masalah rambut gugur yang kronik.  Hasilnya nampak natural, tumbuh lebat dan lebih cepat berbanding alternatif yang lain. 

Rawatan tanam rambut bermakna anda mengambil rambut sendiri daripada kawasan yang rambut lebat (biasanya di belakang kepala) ke kawasan yang kurang rambut. Kadar keberjayaan (success rate) penanaman rambut adalah lebih tinggi dari cara lain, menjadikannya popular. 

Beberapa selebriti tanah air seperti Riz Aman, PU Riz, Joey Rahman, Along Cham, dan Aliff Aziz adalah contoh artis popular yang telah menjalani rawatan tanam rambut ini. 

Rawatan Tanam Rambut Di Malaysia


SIAPA CALON YANG SESUAI UNTUK RAWATAN TANAM RAMBUT?

SIAPA CALON YANG SESUAI UNTUK RAWATAN TANAM RAMBUT?

Rawatan tanam rambut boleh dilakukan untuk mereka yang tidak mempunyai masalah kesihatan yang berisiko tinggi seperti diabetes, HIV, dan masalah jantung. Biasanya, orang yang inginkan rawatan tanam rambut menghadapi masalah keguguran rambut yang teruk seperti: 

  • Alopecia areata (rambut gugur secara berkelompok)
  • Kebotakan corak lelaki (bercorak M, U atau O)
  • Kebotakan corak perempuan (garis rambut atau garisan pembahagi) 
  • Rambut nipis secara semulajadi 
  • Garis rambut yang tinggi (dahi luas)
  • Parut atau luka kebakaran di kepala
  • Kening nipis atau inginkan kening lebih tebal 
  • Janggut atau misai yang nipis dan mahukan lebih tebal

BAGAIMANA RAWATAN TANAM RAMBUT DILAKUKAN? 

CARA RAWATAN TANAM RAMBUT

Rawatan tanam rambut terbahagi kepada 6 bahagian:

KONSULTASI KONSULTASI

KONSULTASI 

Rawatan tanam rambut bermula dengan sesi konsultasi dengan doktor kami yang berkelayakan. Jika anda disahkan sihat dan sesuai untuk proses tanam rambut, anda akan diminta untuk mengosongkan jadual kerana proses seterusnya mengambil masa sehingga 6 jam. 

REKA BENTUK REKA BENTUK

REKA BENTUK 

Semasa proses ini, doktor akan meminta anda untuk menyatakan rekabentuk rambut/misai/kening/janggut yang anda inginkan. Fasa ini adalah penting kerana ini akan menjadi bentuk rambut anda selepas prosedur. Doktor akan membuat tanda (marking) untuk memastikan penanaman rambut adalah seperti yang anda inginkan. 

PERSIAPAN KAWASAN PENDERMA (belakang kepala) PERSIAPAN KAWASAN PENDERMA (belakang kepala)

PERSIAPAN KAWASAN PENDERMA (belakang kepala)

Kawasan penderma adalah daripada kawasan yang mempunyai banyak rambut yang sihat. Selalunya, calon akan memilih kawasan di belakang kepala kerana jumlah rambut lebih banyak dan lebih senang untuk diuruskan (mencuci luka, rawatan dll). Sebelum proses ini bermula, kami akan mencukur kawasan ini sehingga hanya 1mm rambut anda kelihatan. Semasa proses ini, kepala anda akan disuntik dengan ubat bius supaya anda tidak akan merasa apa-apa sepanjang prosedur berlangsung. 

Doktor juga akan mengeluarkan 2 tiub darah anda untuk diproses kepada ‘platelet-rich plasma’ yang boleh meningkatkan kadar kelangsungan hidup akar rambut. Langkah ini adalah penting dalam proses seterusnya. 

PENGELUARAN AKAR RAMBUT PENGELUARAN AKAR RAMBUT

PENGELUARAN AKAR RAMBUT 

Kemudian, sebuah alat istimewa akan digunakan untuk mengekstrak keluar akar rambut, satu demi satu. Jika rambut yang ingin ditanam ialah 1000, maka doktor akan mengeluarkan 1000 helai rambut dari kawasan belakang kepala ini. Semua ini akan dilakukan dengan teliti supaya tiada perkara yang diinginkan berlaku. 

Setelah akar rambut dikeluarkan, ianya akan diletakkan  dalam ‘platelet-rich plasma’ yang dikeluarkan sebentar tadi. Dalam fasa ini, akar rambut boleh hidup 5-6 jam. 

PERSIAPAN KAWASAN PENERIMA PERSIAPAN KAWASAN PENERIMA

PERSIAPAN KAWASAN PENERIMA 

Seterusnya, kawasan penerima akan disuntik dengan ubat bius untuk mengurangkan rasa tidak selesa. Doktor akan mencucuk kawasan ini untuk membuat lubang yang akan diletakkan akar rambut. 

PENANAMAN RAMBUT PENANAMAN RAMBUT

PENANAMAN RAMBUT 

Akhir sekali, akar rambut yang dikeluarkan tadi akan ditanam 1-1 ke dalam lubang yang telah disediakan. Proses ini akan mengambil masa 3-4 jam bergantung kepada jumlah rambut yang ingin ditanam.

Jangan risau, proses tanam rambut tidak menyakitkan. Malah, doktor akan selalu bertanya anda jika ada rasa sakit. Jika ada, doktor akan menambah lagi ubat bius supaya anda dapat menjalani prosedur dengan selesa. 


KOS RAWATAN TANAM RAMBUT 

KOS RAWATAN TANAM RAMBUT

Dalam pasaran semasa, kos rawatan tanam rambut adalah dari RM8 – RM18 sehelai rambut. Di Premier Clinic, harga yang kami tentukan adalah RM8/sehelai untuk membantu lebih ramai orang menyelesaikan masalah rambut gugur. 

Walaupun kami menawarkan harga yang murah, namun kualiti perkhidmatan kami tetap berkualiti.  

Malah, kami adalah penerima anugerah TOP HAIR TRANSPLANT PROVIDER ASIA PACIFIC pada tahun 2019, mengalahkan klinik-klinik lain di Singapura, Australia, Thailand dan Indonesia. Kami juga menerima anugerah antarabangsa dari HARPER’S BAZAAR MEDICAL AESTHETIC AWARD 2019 untuk ‘BEST HAIR LOSS TREATMENT 2019’

KOS RAWATAN TANAM RAMBUT KOS RAWATAN TANAM RAMBUT


LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN / PENJAGAAN SEBELUM MELAKUKAN RAWATAN TANAM RAMBUT 

Sebelum anda menjalani proses tanam rambut, ada beberapa perkara yang perlu diambil kira. 

Rawatan tanam rambut memerlukan 2 minggu untuk pulih

Kawasan penderma memerlukan sekurang-kurangnya 2 minggu untuk pulih sepenuhnya. Dalam tempoh masa ini, anda dinasihatkan untuk menjaga kulit kepala dengan baik, dan elakkan dari aktiviti yang mendedahkan kulit kepala dengan jangkitan kuman. Aktiviti seperti berenang dan sukan yang berat sehingga menyebabkan peluh haruslah dielakkan. 

Untuk mengurangkan risiko jangkitan, kami akan membekalkan anda dengan krim anti-kuman. 

Rawatan tanam rambut memerlukan 2 minggu untuk pulih Rawatan tanam rambut memerlukan 2 minggu untuk pulih

Rambut yang ditanam akan gugur 

Dalam 3 minggu pertama selepas rawatan, sebahagian rambut akan gugur sementara. Tapi jangan risau, hanya bahagian atas rambut yang gugur, meninggalkan akar rambut di dalam liang roma. Akar rambut ini akan menggalakkan penumbuhan anak rambut yang lain. Hal ini adalah sangat normal. 

Dapatkan rawatan daripada klinik yang berdaftar dan doktor yang berpengalaman

Masakini, banyak pusat kecantikan menawarkan rawatan tanam rambut pada harga yang sangat murah. Namun, anda dinasihatkan supaya mendapatkan rawatan dari doktor profesional untuk rawatan ini supaya dapat mengelakkan hal-hal yang tidak diingini berlaku. 

Antara risiko jika rawatan dilakukan oleh pengamal kesihatan yang tidak bertauliah ialah ubat bius akan teralih ke kawasan lain, menyebabkan muka anda bengkak dan lumpuh, pembuluh darah pecah, dan darah beku. 


HUKUM RAWATAN TANAM RAMBUT DALAM ISLAM 

Majlis Fatwa Islam pada tahun 2011 telah menjelaskan perihal Hukum Rawatan Tanam Rambut dimana ianya adalah HARUS selagi menggunakan rambut sendiri dan tidak melibatkan barang-barang yang terlarang. 

Jadi, umat Islam boleh melakukan rawatan tanam rambut ini tanpa ragu-ragu. 

Rujukan: https://muftiwp.gov.my/artikel/irsyad-fatwa/irsyad-fatwa-umum/1434-irsyad-al-fatwa-ke-150-hukum-menjual-menderma-dan-menanam-rambut


TEMPAT UNTUK RAWATAN TANAM RAMBUT 

TEMPAT UNTUK RAWATAN TANAM RAMBUT  TEMPAT UNTUK RAWATAN TANAM RAMBUT

Premier Clinic menawarkan rawatan tanam rambut dengan tempat yang selesa, dan harga yang amat berpatutan. Doktor dan ahli kumpulan Tanam Rambut kami adalah terlatih dan bersedia untuk membantu anda mendapatkan rambut yang anda inginkan. 

Jika anda berminat atau ada apa-apa persoalan mengenai rawatan ini, sila hubungi kami di nombor yang tertera di bawah. Kami sedia untuk menjawab persoalan anda dari pukul 8 pagi hingga 12 tengah malam. 

Whatsapp: https://wa.me/60126625552
Telefon : +6012-662-5552
Email: contactus@premier-clinic.com


APA KATA PELANGGAN KAMI

APA KATA PELANGGAN KAMI

“Saya mengalami masalah rambut gugur ni dari umur 20-an lagi. Bila masuk umur 30, saya dah botak di tengah. Puas dah saya cari rawatan lain, tapi semuanya tak berguna. Alhamdulillah, lepas buat rawatan tanam rambut ni, rambut saya dah makin lebat macam asal. Dah nampak lebih handsome!”
Amin M, 32

APA KATA PELANGGAN KAMI

“Sebelum ni saya rasa kurang keyakinan diri bila orang kata rambut saya gugur, muka saya dah macam orang tua. Memang bila tengok dalam cermin pun saya nampak tua dari umur asal. Akhirnya saya kumpul duit dan pergi ke Premier Clinic. 1 treatment je, sekarang saya nampak lebih muda. Haha…. Siapa yang nak try tu boleh lah. Recommend sangat.”
Big E, 26

APA KATA PELANGGAN KAMI

“Saya start gugur rambut ni bila berlakon banyak telemovie. Semua kena pakai macam-macam produk rambut. Akhirnya rambut saya jadi semakin kurang. Bila Premier Clinic kata ada solution, saya pergi lah try. Alhamdulillah, memang menjadi. Staff oun friendly, doktor Foo pun professional. Yang paling penting, result sangat ok! ”
Adrian, 37


Rujukan:

  1. https://premier-clinic.com/our-services/fue-hair-transplant-bf/
  2. https://premier-clinic.com/skin-and-body-problems/hair-loss-in-men-women-causes-symptoms/
  3. https://www.healthline.com/health/does-hair-transplant-work
  4. https://www.globalhealthhair.com/advantages-hair-transplant-fue-technique/
  5. https://www.medaway.co.uk/fue-hair-transplant/
  6. https://www.bosley.com/hair-transplant/follicular-unit-extraction/
  7. https://www.hairtransplants-hdc.com/blog/item/avoiding-scarring-and-depletion-of-the-donor-in-large-fue-sessions
  8. https://www.kordhairclinics.gr/en/hair-transplantation/donor-area-recipient-area/
  9. https://drserkanaygin.com/frequently-asked-questions-fue-hair-transplant
  10. https://wimpoleclinic.com/blog/faqs-about-follicular-unit-extraction-fue-hair-transplants/
  11. https://bhrclinic.com/fue-donor-management-harvesting-protocol/
  12. https://theidleman.com/blogs/life/do-hair-transplants-really-work-10-facts-you-need-to-know
  13. https://www.hshairclinic.co.uk/hair-loss-treatment/fue-hair-transplant/
  14. https://solveclinics.com/what-is-the-recovery-like-after-a-fue-hair-transplant/
  15. https://www.healthline.com/health/alopecia-areata#types

56 Responses

  1. Rafiq says:

    Hi, I’m rafiq. I want to know how much it will cost in total for hair transplants?

  2. porno says:

    If you want to use the photo it would also be good to check with the artist beforehand in case it is subject to copyright. Best wishes. Aaren Reggis Sela

  3. erotik izle says:

    Great post! We are linking to this particularly great content on our website. Keep up the great writing. Brandais Yankee Cofsky

  4. erotik izle says:

    If you want to use the photo it would also be good to check with the artist beforehand in case it is subject to copyright. Best wishes. Aaren Reggis Sela

  5. porno says:

    If you would like to take a great deal from this post then you have to apply such strategies to your won webpage. Margarita Arvie Celesta

  6. porno says:

    My family every time say that I am killing my time here at web, except I know I amm getting know-how every day by reading such nice content. Kathleen Burnard Shara

  7. erotik says:

    Thanks so much for the post. Really thank you! Great. Wilie Herbert Kilah

  8. sikis izle says:

    Some truly nice and useful information on this website, also I believe the layout contains excellent features. Catharina Roderich Anis

  9. erotik says:

    I am really thankful to the owner of this web site who has shared this fantastic article at at this time. Benedikta Wallace Blane

  10. sikis izle says:

    I always emailed this blog post page to all my associates, as if like to read it after that my links will too. Hollie Skell Grew

  11. sikis izle says:

    I like this web site very much so much superb info . Estrellita Jan Arnulfo

  12. film says:

    I like the valuable information you provide to your articles. I will bookmark your weblog and take a look at again here regularly. Lucretia Mortie Olnay

  13. film says:

    I have recently started a website, the info you offer on this site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. Kirbee Emmy Ilka

  14. film says:

    You are my aspiration , I have few blogs and occasionally run out from to brand. Devonna Eugene Ceil

  15. film says:

    The facts mentioned in the article are some of the most effective readily available. Lia Mathe Dennett

  16. film says:

    I enjoyed reading this. Great read. Your article has proven useful to me. Nice read. Dre Sanford Marguerie

  17. film says:

    I think that what you composed made a great deal of sense. Emelda Gavan Bendick

  18. film says:

    Hello friends, good paragraph and nice arguments commented at this place, I am actually enjoying by these. Shelia Ari Hedwig

  19. film says:

    Hi there, of course this paragraph is really fastidious and I have learned lot of things from it on the topic of blogging. thanks. Robin Horatius O’Reilly

  20. film says:

    I am glad that I observed this web site, precisely the right info that I was looking for! . Fiorenze Jaime Astrea

  21. Pretty! This was an extremely wonderful article. Thank you for providing this information. Roobbie Gordie Lobell

  22. porno says:

    Do not be shy, or think that it can ruin the authenticity of your blog. Rakel Felizio Stucker

  23. erotik says:

    I value the post. Really looking forward to read more. Fantastic. Yolane Stanfield Clarie

  24. erotik izle says:

    I loved your article post. Thanks Again. Really Cool. Alexandra Toiboid Juan

  25. sikis izle says:

    Some truly nice and utilitarian information on this website, also I believe the design and style has got good features. Malanie Hervey Kuster

  26. erotik says:

    Thanks! I work hard to keep itup to date and looking professional. Eloise Devland Daley

  27. Mohd Kamarul Izuan bin Ramli says:

    ya saya ingin tanam rambut

  28. ucretsiz says:

    Fastidious answer back in return of this issue with solid arguments and describing all about that. Wenonah Beck Giess

  29. filmi izle says:

    Thanks to my father who stated to me regarding this blog, this web site is genuinely remarkable. Marcille Yanaton Cuda

  30. film izle says:

    Article writing is also a excitement, if you know afterward you can write or else it is complicated to write. Livvy Hal Urbannai

  31. hd film izle says:

    I value the article. Really thank you! Keep writing. Uta Teddie Victory

  32. film izle says:

    Wow, this article is pleasant, my sister is analyzing these things, thus I am going to convey her. Wanda Eugenio Eshelman

  33. recep ivedik says:

    Hi there Dear, are you actually visiting this website on a regular basis, if so afterward you will without doubt obtain nice experience. Pierette Frankie Fiorenze

  34. netflix says:

    The data mentioned within the report are a few of the best obtainable. Betty Garrot Aubigny

  35. watch says:

    Really appreciate you sharing this post. Really thank you! Cool. Daffie Gaelan Serrell

  36. altyazili says:

    The very crux of your writing while sounding agreeable in the beginning, did not work very well with me personally after some time. Someplace throughout the paragraphs you actually managed to make me a believer but only for a very short while. I however have got a problem with your leaps in logic and you might do well to fill in all those breaks. In the event you actually can accomplish that, I could definitely end up being amazed. Rory Man Flan

  37. altyazili says:

    But wanna state that this is handy , Thanks for taking your time to write this. Cristine Marvin Ginsberg

  38. dublaj says:

    In a professional context it often happens that private or corporate clients corder a publication to be made and presented with the actual content still not being ready. Think of a news blog that’s filled with content hourly on the day of going live. Nicolea Hersh Clemente

  39. yabanci says:

    After I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the exact same comment. Is there an easy method you can remove me from that service? Appreciate it! Freddi Toby Adali

  40. dizi izle says:

    Thanks a lot for the blog. Much thanks again. Keep writing. Erin Barri Christabelle

  41. yabanci says:

    Keep up the wonderful piece of work, I read few blog posts on this web site and I conceive that your web site is very interesting and has got bands of fantastic info . Carroll Selig Siward

  42. 123movies says:

    good job of self awareness and good luck to you on your path of self discovery Ashli Kermy Simdars

  43. erotik says:

    Incredible points. Great arguments. Keep up the amazing work. Celene Joshia Ado

  44. erotik says:

    May I simply say what a comfort to find somebody who actually knows what they are talking about online. You actually realize how to bring a problem to light and make it important. More and more people should check this out and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular given that you most certainly have the gift. Georgie Brandon Hallie

  45. erotik says:

    Simply wish to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply nice and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work. Lanny Wilton O’Hara

  46. erotik says:

    Everything is very open with a really clear explanation of the issues. Tiffy Hugh Jariah

  47. erotik says:

    I am really impressed with your writing skills as neatly as with the format on your blog. Letizia Bartholomew Edie

  48. escort bayan says:

    I just could not leave your site before suggesting that I really enjoyed the standard information a person provide to your visitors? Is gonna be back regularly in order to inspect new posts. Morgan Gallagher Atalee

  49. escort bayan says:

    Thanks for finally writing about > blog_title < Loved it!| Lynett Skylar Kilby

  50. erotik says:

    Wow, a splendidly created blog, dealing with all elements of the subject as well as the writing style is impressive. Your blog site not merely happy me however also surprised me that there are actually still great writers at blogging sites who adhere to real parts of creating. Typically folks center either on creating style or content information but you have actually fully dealt with both parts in details. II found your blog as an outstanding one in my entire time of reading. I additionally create blog sites to provide my adventure and also expertise with accurate visitors. Below is my blog post concerning the most effective cars and truck servicing as well as Maserati repair work Dubai. Read my blog site as well as let me understand about your customer review. Demetra Tan Issi

  51. erotik says:

    Great article! We are linking to this great content on our website. Keep up the great writing.| Maura Mauricio Peltz

  52. male fisting says:

    Hello. splendid job. I did not imagine this. This is a remarkable story. Thanks! Andree Mauricio Babcock

  53. I just wanted to post a word to be able to appreciate you for these pleasant hints you are sharing at this website. My rather long internet search has at the end been honored with sensible facts and techniques to talk about with my neighbours. I would repeat that most of us website visitors are rather endowed to live in a superb community with so many brilliant people with beneficial plans. I feel pretty happy to have used your webpages and look forward to really more exciting times reading here. Thanks a lot again for all the details. Myra Nathanael Toback

  54. average cost sildenafil 20mg https://eunicesildenafilcitrate.com/ sildenafil buy without prescription

  55. muhammad hasrul bin zulkipli says:

    kalau nak tanam janggut macam mana ya?boleh?sebab saya dikenali dengan baby face.sebab misai yang halus dan janggut hanya beberapa helai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *