Pil Pencegahan HIV

LINDUNGI ORANG TERSAYANG DENGAN PrEP - PIL PENCEGAHAN HIV DARI KLINIK KESIHATAN HIV

Di zaman dimana kita secara berterusan menentang penyakit HIV di Malaysia, kami telah mengadaptasi alat inovatif yang berfungsi untuk mengurangkan risiko penularan HIV dengan ketara: profilaksis pra-pendedahan, atau lebih dikenali sebagai PrEP. Pil pencegahan HIV ini menawarkan perlindungan bagi mereka yang berisiko tinggi dijangkiti.

Pencegahan HIV PrEP berfungsi sebagai alat tambahan untuk menghalang virus HIV daripada menular dan merebak dalam sistem tubuh anda. Walaupun PrEP telah menunjukkan pengurangan risiko jangkitan hampir 90%, adalah penting untuk terus menggunakan kondom semasa melakukan hubungan seks serta menghadiri temujanji susulan secara berkala. Temujanji berkala dengan doktor anda boleh membantu memeriksa darah anda untuk jangkitan HIV dan juga melihat bagaimana tubuh anda memberi reaksi terhadap ubat tersebut.

PrEP-Anti-HIV-Medication

APA ITU PrEP?

Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) ialah pil pencegahan yang diluluskan oleh CDC yang direka untuk orang yang tidak mempunyai HIV tetapi mempunyai potensi risiko jangkitan HIV. PrEP ialah ubat yang berfungsi sama dengan ubat yang digunakan untuk merawat dan mencegah malaria apabila melancong atau melawat di negara tropika. Ia juga sama dengan pil perancang yang bertujuan untuk penggunaan harian.

Ubat ini telah meningkat secara mendadak dari tahun ke tahun. Namun, masih tiada penawar untuk penyakit auto-imun ini. Penyelidikan menunjukkan bahawa ubat ini boleh mengurangkan risiko jangkitan HIV sehingga 92% berbanding dengan kadar jangkitan bagi orang yang tidak mengambil pil.

Ubat PrEP terdiri daripada dua jenis ubat yang berbeza::

 1. Tenofovir disoproxil fumarate
 2. Emtricitabine
hiv prevention pill
PrEP-Anti-HIV-Medication
PrEP-Anti-HIV-Medication

BAGAIMANA PROSEDUR HIV TEST DARI KLINIK KESIHATAN INI DILAKUKAN?

Ubat anti-HIV PrEP mengandungi bahan untuk menghalang virus daripada memasuki sel-sel dan mereplikasi dalam badan anda. Ubat ini berkesan untuk lelaki dan wanita, sama ada heteroseksual atau gay.

Pengambilan ubat ini disarankan untuk diambil secara konsisten selama sekurang-kurangnya 7 hari sebelum melibatkan diri dalam sebarang aktiviti yang berisiko. Terkadang terlupa mengambil dos ubat ini tidak akan menjejaskan effektiviti ubat PrEP. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang mengambil dos secara tidak konsisten, mereka tidak akan dilindungi sepenuhnya daripada HIV.

Sebelum sebarang pengambilan ubat PrEP, doktor klinik kesihatan HIV kebiasaanya akan berunding dengan pesakit terlebih dahulu dan menasihatkan untuk menjalani beberapa ujian:

 • Ujian HIV
 • Saringan STD
 • Ujian fungsi buah pinggang

Doktor atau penyedia penjagaan kesihatan mungkin perlu bertanya beberapa soalan semasa tempoh konsultasi berkaitan dengan tingkah laku seksual anda dan juga pasangan seksual anda sebelum menetapkan PrEP atau sebarang ubat pencegahan HIV.

 

PrEP-Anti-HIV-Medication
PrEP-Anti-HIV-Medication

APAKAH PREP HIV MEMBANTU DALAM PERJUANGAN MALAYSIA MELAWAN HIV?

Pil HIV PrEP di Malaysia telah menunjukkan mengurangkan risiko mendapat HIV sekurang-kurangnya 74% dalam kalangan orang yang menyuntik dadah apabila diambil seperti yang ditetapkan. Keberkesanan PrEP dimaksimumkan apabila diambil secara konsisten dan seperti yang diarahkan, memberikan tahap perlindungan yang ketara terhadap penularan HIV.

 

FAEDAH PrEP 

PrEP berfungsi dengan berkesan untuk pesakit yang menggunakan ubat ini secara konsisten dan betul. Ia hampir akan menghapuskan risiko dijangkiti HIV. PrEP faedah lain termasuk:

 • Ia adalah yang paling selamat dan sangat berkesan dalam mencegah HIV apabila diambil setiap hari.
 • Kesan sampingan yang minimum: Prosedur ini jarang mempunyai kesan sampingan yang besar
 • Meluaskan akses kepada rawatan yang berkesan untuk mendapatkan orang ramai menggunakan ubat dan ditindas secara virus, yang membantu mencegah penularan HIV.
 • Bertindak segera ke tapak berpotensi wabak HIV dan populasi berisiko tinggi.
 • Mencegah mereka yang berisiko untuk HIV dijangkiti.
 • Mengurangkan risiko jangkitan HIV melalui hubungan seks serta dalam kalangan orang yang menyuntik dadah.
PrEP-Anti-HIV-Medication
PrEP-Anti-HIV-Medication

LANGKAH BERJAGA-JAGA MENGAMBIL PrEP

Walaupun prosedur ini selamat & kesan sampingan yang serius sangat jarang berlaku, terdapat beberapa langkah berjaga-jaga yang akan dimaklumkan oleh doktor sebelum memberikan ubat ini:

 • Pesakit yang mengambil PrEP disyorkan untuk menjalani ujian fungsi buah pinggang secara berkala. Ubat ini boleh menyebabkan peningkatan kecil dalam kreatinin serum dalam buah pinggang.
 • Pesakit mungkin mengalami loya, sakit kepala, letih dan juga penurunan berat badan yang tidak disengajakan semasa mengambil ubat ini.
 • Walau bagaimanapun, kebanyakan kesan sampingan hilang dengan sendirinya selepas minggu pertama mengambil PrEP atau apabila ubat dihentikan.
 • Pilih ubat PrEP yang tulen dan asli. Berunding dengan doktor untuk preskripsi PrEP.
 • Ubat PrEP jika hanya melindungi daripada HIV manakala kondom adalah penting untuk perlindungan terhadap STD lain.
  PrEP tidak menghalang kehamilan.
Penis Whitening
PrEP-Anti-HIV-Medication
PrEP-Anti-HIV-Medication

DIMANA SAYA BOLEH DAPATKAN RAWATAN INI?

Jika anda memerlukan ubat PrEP atau anda rasakan ia sesuai untuk anda, kunjungi penyedia kesihatan tempatan, organisasi AIDS tempatan, atau anda boleh mendapatkan ubat ini dengan cara yang betul di klinik kesihatan HIV, Premier4Him. Doktor kami sangat berpengalaman dalam mengendalikan pesakit HIV dan juga bertauliah untuk menulis preskripsi untuk anda. Tempah temujanji dengan doktor kami dimana anda boleh bertanya sama ada anda merupakan individu yang sesuai untuk pil pencegahan HIV PrEP atau tidak.

Dengan doktor pakar kami, mereka boleh membantu anda memahami lebih mendalam tentang HIV, penyakit autoimun, dan juga ubat pencegahan HIV yang lain. Anda boleh membincangkan kebimbangan anda secara peribadi tanpa sebarang prasangka atau penghakiman. Kami juga mempunyai polisi kerahsiaan doktor-pesakit yang ketat untuk melindungi maklumat anda.

Selain itu, Premie4Him turut menyediakan pelbagai perkhidmatan lain untuk kesihatan lelaki. Kami menawarkan rawatan zakar lemah, rawatan mati pucuk lelaki, dan pembesaran zakar. Setiap rawatan disesuaikan mengikut keperluan individu dengan pendekatan yang holistik dan berkesan. Anda boleh berunding dengan doktor pakar kami untuk mendapatkan rawatan yang terbaik dan berkualiti tinggi, serta sokongan berterusan sepanjang proses pemulihan. Premie4Him komited untuk membantu anda mencapai kesihatan seksual yang optimum dan keyakinan diri yang lebih tinggi.

Kami berada di 5 lokasi iaitu di cawangan KL City, Bangsar, TTDI, dan Mont Kiara. Kunjungi kami sekarang atau hubungi kami untuk membuat temujanji anda.

Whatsapp: https://wa.me/60106621332
Hubungi: +6010-662-1332
Hubungi: +6012-773-2074 (Chinese speaking)
Emel: contactus@premier-clinic.com

PrEP-Anti-HIV-Medication
Whatsapp